Jeg prøvede første gang sidste år at lave cider. Det skete med blandede resultater, men alt i alt, blev det en succes.
Det skal du bruge:
Gærspande med gær-rør (antal, efter hvor meget most du laver)
Maskine til at hakke æbler
Saft-presse
Vingær (kan undlades)
Hydrometer
Pipette
Derudover:
Du kan bruge forskellige tilsætningsstoffer til at gøre cideren mindre syrlig, mere syrlig, rundere i smagen, mm. Men jeg synes ikke det er nødvendigt, hvis du bare har en god most at starte med.
Det skal du bruge:
Gærspande med gær-rør (antal, efter hvor meget most du laver)
Maskine til at hakke æbler
Saft-presse
Vingær (kan undlades)
Hydrometer
Pipette
Derudover:
Du kan bruge forskellige tilsætningsstoffer til at gøre cideren mindre syrlig, mere syrlig, rundere i smagen, mm. Men jeg synes ikke det er nødvendigt, hvis du bare har en god most at starte med.

Vi startede med de lidt tidligere æbler, og havde 4 forskellige sorter, varierende fra søde, til mere syrlige æbler.
Næste trin var at presse æblerne, hvilket viste sig at være en større udfordring ond først antaget. Æblerne skulle være meget fint-skåret for at få så meget saft ud som muligt. Så vores første forsøg, med at bare skære æblerne med en køkkenkniv viste sig hurtigt at være ubrugelig. Og det var for dyrt at købe en rigtig æble-snitter, så til slut kom vi frem til at bruge en foodprocessor med den fine rive-indsats i. Dette viste sige at virke upåklageligt, og der blev nu presset rigeligt saft ud af æblerne. Af de æbler der ses på billedet fik vi 50 liter most til at lave cider af.
Det næste trin er gæring af mosten. Dette er den mest vanskelige proces i at lave æble cider. Man kan lade æblerne gære, ved bare at lade dem stå, og lade det naturlige gær på æbleskallerne gøre arbejdet - eller man kan kontrollere processen lidt mere, ved at tilsætte noget vingør. Jeg tilsat vingær, for at være sikker på en god gæring. Næste trin er at sørge for at cideren ikke står for varmt. For gæringsprocessen skal gå stille og roligt, for at sikre at smagsstofferne udvikler sig i cideren. Dette trin mislykkedes ved første batch, og gæringen forløb alt for hurtigt. Det vil sige at gørcellerne omdannede sukkeret i mosten til alkohol for hurtigt, uden at smagsstofferne nåede at udvikle sig. Derudover er det svært at kontrollere hvor meget restsukker, man ender med i den færdige cider, når gæringen foregår så hurtigt. Restsukkeret bestemmer hvor sød cideren bliver, og man skal forvente at en smule sukker omdannes efter cideren er hældt på flaske, hvorfor man skal sigte efter lidt højere restsukker efter gæring, end i selve den endelige cider. Restsukkeret måles med et hydrometer. Hydrometeret er også det man bruger til at bestemme alkoholprocenten i den endelige cider. Du starter med at måle sukkeriundholdet i mosten. Du måler ingen sukkerindholdet ved flaskning, og derved kan du aflæse alkoholprocenten i cideren.
Endnu et af problemerne ved at gæring foregik så hurtigt, var at jeg var nød til at fylde cideren på flaske, mens gæringen stadig var alt for voldsom, for at beholde noget af restsukkeret. Det resulterede i at cideren gærede for meget i flasken, og når man skulle åbne disse, var der så stort tryk i flaskerne, at alt cideren sprøjtede ud.
Derfor endte dette batch, tilbage i gæringsspanden hvor det blivet omdannet til eddike, ved hjælp af en eddikemor.
Næste batch, blev lavet på nogle lidt senere æbler, hvor jeg fik lavet 25 liter most. Denne gang var jeg opsat på at gøre det rigtigt. Gæring gik dog stadig lidt for hurtigt, men langt mere kontrolleret end første gang. Det resulterede i en sødere cider, med bedre aroma, men mange af flaskerne havde dog stadig for meget tryk på, da gæringen ikke var aftaget nok, hvilket resulterede i igen af cideren sprøjtede ud af flasken.
Jeg vil dog sige, at det sidste batch, smagte fantastisk - og at blande op med andre frugt-sirupper som aperetif. Cideren bliver sødlig, men stadig meget syrlig og med en tør kant. Den dufter dejligt!
Jeg er opsat på at få et endnu bedre resultat her til den kommende cider-sæson.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar